Familjesida
| Äldre stammarna | Äldre grenen | Yngre grenen |
| Bakåt i trädet. | Läs om denna familjen |
Ernst Brandberg, född 1816, rektor i Nora, död 1904.

Första giftet 1857 med
Augusta Karolina Roman, född 1636, död 1863.

Dotter
Evangelina Augusta (Evelina), född 1859 Gift 1877 med
Karl Emanuel Lindström-Hulpers

Dotter
Vivia Matilda Brandberg, 1860 död 1866.

Andra giftet 1874 med
Johanna Silander, född 1839, död 1888.

Son
Ernst Josef Brandberg, född 1875. Gift 1905 med
Karin Berglund, född 1879.
Framåt i trädet

Son
Karl Efraim Brandberg, född 1877. Gift 1905 med
Bertha Konstantia Carlson, född 1878.
Framåt i trädet

Dotter
Ester Elisabet Brandberg, född 1880.

Tredje giftet 1889 med
Selma Jacquette Hallgren, född 1850.

 
Ur "I Bergslagen för femtio år sedan" av Alfhild Cnattingius, 1926

Rektor Ernst Brandberg

Rektor BRANDBERG. Generationer av Noragossar har gått under hans färla och aldrig blevo någon av hans disciplar kuggad vid inträdesprövning i Örebro skola. B. var en utomordentligt skicklig lärare, men högst originell. Han hade svaga ögon och satt därför ständigt i kyrkan med uppspänd, blårutig paraply. Han höll den bästa disciplin, trots att skolgossarna alltid voro hans förtrogna i de husliga angelägenheterna. Han t ex anförtrodde pojkarna:
"Kan ni tänka er att min hustru köpt en ny hatt, kan ni tänka er vad den kostar?"
"Neej!"
"10 riksdaler."
"Åh!"
"Men vet ni vad jag gjorde?"
"Neej!"
"Jo ja' skicka tillbaks den."
"Hurra!" sade hela skolan

När hans enda dotter blev förlovad fick hela skolan rast för att stå i fönstren och se på, då hon provgick med sin fästman. Rektor Brandberg var mycket missnöjd med att den välförtjänta "stjärnan" dröjde så länge, och uttrycker detta kraftigt i skolan var gång någon av gossarnas fäder hade fått gå honom i förväg. Sent om sider kom stjärnan till Brandberg. Den dagen ingick från alla Sveriges kanter, från forna Noragossar, telegram till den gamle rektorn. Brandberg var högst förtretad på väckelsepredikanter. En gång då den eldiga predikanten Fransson predikat i missionshuset och Brandberg åhört honom, återger han predikan dagen efter i skolan för pojkarna.
"Nå gossar, vad tycker ni?"
Nja - de hade ju litet svårt för att bestämma sig.
B: "Vet ni vad jag gjorde, jo jag gick fram på läktaren, sträckte ut min hand och utropade: 'Ve eder skrymtare och fariséer!' Tycker ni inte att det var rätt?"
"Naturligtvis!" Jubel och hurra utefter hela linjen.
B. var stolt över sina elevers kunskaper och vid tentamina för deras triumfer. En av sina elever hade han givit ett så överdådigt beröm, at lärarna i Örebro överenskommo att göra sig roligt på Brandbergs bekostnad, genom att till examinanden ställa så svåra frågor som möjligt. B. våndade, men eleven klarade sig och B. triumferade! Den duktiga eleven var JOHN BRATT, senare utrikesredaktör i Göteborgs handelstidning.

När rektor Brandberg 1884 avgick från skolan för att med sin familj flytta till Skara, hölls i september 1884 en stor avskedsfest för honom. Inbjudare voro prosten Bohm, brukspatron Forsell, brukspatron Casper Wedberg och magiser Billmanson. Ett stort antal fd lärjungar och andra närvoro. Hyllningstal hölls av prosten Bohm. Riksdagsman Johan Johansson överlämnade insamlade 600 rdr i guld att därmed öka Nora pedagogis sk Brandbergska stipendiefond. Tal och sång omväxlande. Telegram ingick från lärarkåren vid Örebro högre allmänna läroverk och från en mängd fd elever.

Rektor Brandbergs första hustru fru AUGUSTA CAROLINA BRANDBERG var artistiskt begåvad och undervisade i teckning i pedagogin. Brandbergs dotter Evangelina blev givet i Nora med veterinär Hülpers. Bor nu i Stockholm och har 10 vuxna barn, 7 söner och 3 döttrar.








Evelina Brandberg


Vill du komplettera med något? Klicka här.

Sidan uppdaterad 2014-03-23 av Fredrik Brandberg